Vorige | Volgende

Laakweg 78 Nijkerkerveen

Prijs op aanvraag 

Neem contact met ons op

033-2536304

info@vanbaalmakelaardij.nl

Omschrijving

HACIENDA IN HET VEEN Spraakmakend, bijzonder en excentriek, zo kan deze villa genaamd "Haciënda in het Veen" het beste omschreven worden. Een bijzonder huis, ontworpen door architect en eigenaar Kees Bos die hier samen met zijn gezin deze bijzondere locatie vorm gaf. Het geheel bestaat uit een royaal kavel van bijna 7.000 m² grond, met hierop een woonhuis, een bijgebouw, een geheel ommuurde patio...

Kenmerken

Soort woning
Landhuis met kantoorpraktijk
Bouwtype
Bestaande bouw
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
in overleg
Bouwjaar
2001
Ligging
Aan rustige weg, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen, open ligging, vrij uitzicht
Energielabel
Klasse A

Omschrijving

HACIENDA IN HET VEEN

Spraakmakend, bijzonder en excentriek, zo kan deze villa genaamd "Haciënda in het Veen" het beste omschreven worden. Een bijzonder huis, ontworpen door architect en eigenaar Kees Bos die hier samen met zijn gezin deze bijzondere locatie vorm gaf.

Het geheel bestaat uit een royaal kavel van bijna 7.000 m² grond, met hierop een woonhuis, een bijgebouw, een geheel ommuurde patio met zwemvijver en een weiland, boomgaard, siertuin en geitenweide. Het huis ligt enigszins van de Laakweg af. Een idyllische landweg (eigen weg) biedt toegang tot het perceel. Opvallend is de rieten kap en de bijzondere horizontale verdeling van de kozijnen in combinatie met twee verticale afgeronde stijlen in de kop van de gevel. Ook zijn er twee grote uitgebouwde dakkapellen (koper) die als twee volumen uitsteken uit het dak en waar de horizontale geleding in de kozijnen doorloopt. De hoofdentree is meteen aan de linkerkant.

BEGANE GROND
Alles is anders. Dat merkt u en voelt u meteen bij binnenkomst. Door de vier gigantische openslaande deuren in de voor- en achtergevel van de woonkamer kan de begane grond helemaal opengezet worden en hierdoor loopt de achtergelegen patio als het ware door in het woonhuis. Buiten en binnen loopt in elkaar over. Dit binnen-buiten gevoel wordt versterkt door de fraaie lichtinval en het feit dat de verdiepingsvloer los van de muren is gehouden. De verdiepingsvloer staat namelijk als "tafel" op 16 kolommen. Daarbij loopt het grind vanuit de patio langs de muren door het huis heen naar de voorgelegen tuin.

De onderkant van de verdiepingsvloer -het plafond van de begane grond- heeft een fascinerend levendige uitstraling, doordat er als bekisting twee verschillende soorten plaatmateriaal zijn gebruikt –vlak en grof- toen de betonnen verdiepingsvloer in het werk gestort werd. Door de vide ontstaat er een groots gevoel van ruimte. De centraal gelegen trap is een kunstwerk op zich. De trap van staal en hout (Oregon pine) met zwevende leuningen en treden is als een los volume gepositioneerd. Masterpiece in deze ruimte is de houtkachel die met blauw geglazuurde tegeltjes als een kolom in de ruimte tegen de achtergevel staat.

Via de hoofdentree komt men in een ruime hal, hiervandaan is meteen een zichtas zichtbaar over de lengte van de patio. Binnen en buiten lopen ook hier in elkaar over. Er is een bijkeuken met veel bergruimte en een zijingang naar de eigen weg en een achteringang naar de patio. Het toilet is royaal en pas als u zit ontdekt u een raampje dat precies op ooghoogte is gemaakt om naar buiten te kijken. Aansluitend de woonkamer. De formidabele woonruimte, die hierboven beschreven is. Bijna vierkant met flinke afmetingen van 8 x 9,5 meter. De keuken staat vrij in de ruimte. Deze is eenvoudig, maar doeltreffend. Er is een bovengelegen verdieping en een kelder. Verbindend element tussen de drie bouwlagen is de eerder genoemde trap.

VERDIEPING
Vanaf de trap naar boven is een fenomenaal zicht op de nok. Op de verdieping is een grote overloop met in het tussenlid een toilet en compacte douche. Op de verdieping is het dak eveneens vrijgehouden van de wanden waardoor een hele transparante ruimte ontstaat. Rechts op de overloop een open ruimte met werkplek en verbinding met en zicht op de benedenverdieping via de vide. Aan de achterzijde over de breedte de masterbedroom. Deze ruimte is een drieluik met links de badkamer, in het midden de masterbedroom en rechts de walk-in-closet. De badkamer hier is virtuoos vormgegeven waarbij de ruimtelijke beleving en de kunst van het weglaten basis is geweest voor het ontwerp. Ook hier loopt de vloer niet door en is er verbinding met de benedenverdieping en staat de wastafel pal voor het raam. Uw spiegel is klein van formaat, maar het zicht op het omliggende landschap heel groot. Aan de andere kant – dus aan de voorgevel – bevinden zich twee identieke (kinder)slaapkamers die onderling zijn gescheiden door een luchtbrug. De verduistering is inventief geconstrueerd en door de toepassing van geveldoek zeer efficiënt te noemen.

KELDER
De ondergelegen kelder is bijna een meter breder dan de bovengelegen woonkamer, waardoor er plaats ontstaat voor een lange lichtstraat. Slim en heel doelmatig. Dat geldt ook voor de afwerking. Beton en staal voeren hier de boventoon. De kelder bestaat uit een viertal ruimten; een ruime hobbyruimte, een slaapkamer (gastenkamer) met naastgelegen ruime douche, wastafel en toilet, een bergruimte met kastenwand en een installatieruimte. In deze laatste ruimte is de warmwater installatie opgenomen (CV-ketel met zonneboiler) en het controlepaneel voor de zonnepanelen die op het platte dak van de hal en bijkeuken geplaatst zijn, maar daarover later meer. Ook de luchtverwarming met WtW-unit zijn hier te vinden.

BUITENRUIMTE
Achter de villa is door een fraai gemetselde muur (stucwerk, bakstenen rollaag, koper afgedekt) een grootse patio met natuurlijke zwemvijver tussen woonhuis en bijgebouw ontstaan. De ommuurde patio doet intiem aan en staat garant voor een heerlijk buitenzijn vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar. Beschut, privé en onbezorgd genieten. De patio heeft een totale lengte van 50 meter en is grotendeels 12 meter breed. Rechts achter het bijgebouw is een boomgaard met plantenkas. Tevens is er een beschutte siertuin op het zuiden aan de voorkant van het huis en daarvoor is er een geitenweide met walnotenbomen en schuilstal. Vanuit de toegangsweg zijn meerdere parkeerhavens tussen de hagen gecreëerd. Achter het wooncomplex bevindt zich nog een weiland met boomgaard (90 laagstam fruitbomen) en de oude hooiberg. Het erf en de tuinen omvat bijna 3.000 m², het achtergelegen weiland ruim 4.000 m².

BIJGEBOUW
Achter het huis aan de andere zijde van de patio bevindt zich het bijgebouw. Het bijgebouw is groot en met een footprint van 6 x 20 m te gebruiken voor verschillende doeleinden. Praktijk aan huis, gastenverblijf, hobbyruimte of zorgwoning. Het bestemmingsplan laat deze functies toe. Het gebouw is net zoals het hoofdhuis fraai afgewerkt en heeft een landelijke uitstraling.

INDELING
Aan de patiozijde is de entree. Hier een hoge ruimte tot aan de nok. Fraai is de trappartij naar de verdieping. Rechts is de toegang naar het kantoor (circa 24 m²). Een lichte open ruimte met ook hier zicht op de nok. Een mooiere werkplek is bijna niet te vinden. Bijzonder is ook hier de prachtige detaillering, waarbij de glazen pui een overhoekse sluiting heeft. Hierdoor kan – bij het openen van de deuren – de hele hoek volledig opengezet worden. Waardoor ook hier een binnen-buitengevoel ontstaat. Vanuit de entree is er toegang tot de separate douche en toilet. En aan de linkerzijde van de entree is er inpandig toegang tot een dubbele garage. Deze zijn elk toegankelijk door een hekwerk in de patiomuur en twee openslaande dubbele garagedeuren. Tenslotte is er nog een ruime stal en een separate fietsenschuur die aan de achterzijde van de patio toegankelijk is.

VERDIEPING
Via de trappartij in de entreehal komt u op de verdieping. Deze bestaat uit een grote loft en is voorzien van een compacte keuken. Ook aan de buitenruimte is gedacht. Er is een grote loggia aan de oostzijde. 's-Ochtends wakker worden met een kop koffie is op deze plek fenomenaal.

DUURZAAMHEID
Dit bijzondere huis met bijgebouw is voorbereid op de toekomst. Op het platte dak (van hal en bijkeuken) staan 2 zonnepanelen om het tapwater voor te verwarmen. Het woonhuis heeft luchtverwarming in combinatie met mechanische ventilatie en warmteterugwinning. Door het vele glas komt in de winter warmte op passieve wijze binnen, een teveel aan warmte in de zomersituatie laat zich eenvoudig weg ventileren door de grote deuren.

LIGGING
Centraal in Nederland én landelijk gelegen. Enkele kilometers van knooppunt Hoevelaken. 35 minuten van Amsterdam-Zuid, 25 minuten van Utrecht. Twee NS-stations, beiden op 3 km. Halte buurtbus voor de deur. Basisonderwijs op 1 km, divers voortgezet onderwijs op 3 km. Meerdere supermarkten op 1 – 3 km.

ARCHITECT KEES BOS AAN HET WOORD
Voor een architect is het ontwerpen van een eigen huis een speciale gebeurtenis: je bent opdrachtgever én opdrachtnemer tegelijkertijd. Een unieke kans om te laten zien waar je voor staat, als architect, als bewoner. Als vertrekpunt voor het ontwerp is gekozen voor een metamorfose van het oude boerderijprincipe zoals bij het bestaande Veluwse boerderijtje, dat eerst op het perceel stond: wonen in het voorhuis en werken erachter op de deel. Het idee achter het ontwerp is dat wonen en werken nadrukkelijk van elkaar gescheiden zijn. De ruimten zijn letterlijk (zo'n 30 meter) uit elkaar getrokken. Beide onderdelen zijn met elkaar verbonden door middel van tuinmuren, ongeveer 2,5 m¹ hoog. Door hun lange maten reageren ze op de structuur van het landschap. Zo ontstaat een patio van ongeveer 12 x 50 m¹, die functioneert als "buitenkamer". Dit wordt versterkt door de lange vijver die vanuit de woning visueel doorloopt richting de patio. In de patio staat het "werkgebouw" (6 x 20 m¹). Het 'samenvatten' van diverse functies middels een muur is een idee dat zijn oorsprong vindt in de door Luis Barragán ontworpen Mexicaanse haciënda's. Vandaar de benaming Haciënda in het Veen.

KORTOM
Een uniek huis op een bijzondere plek. Bij uitstek geschikt voor de purist, de liefhebber van bijzondere architectuur, maar ook een liefhebber van deugdelijke bouwmaterialen in een gedurfd jasje.

Kenmerken

Overdracht

Status
Beschikbaar
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Landhuis met kantoorpraktijk
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
2001
Daktype
zadeldak
Dakmateriaal
riet, bitumineuze dakbedekking

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
385 m²
Overige inpandige ruimte
2 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
11 m²
Externe bergruimte
8 m²
Bruto inhoud
1.385 m³
Perceeloppervlakte
6.740 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
9
Aantal slaapkamers
5
Aantal badkamers
3
Voorzieningen badkamer
toilet, douche, wastafel, vloerverwarming
Voorzieningen badkamer
ligbad, toilet, douche, dubbele wastafel, vloerverwarming
Voorzieningen badkamer
toilet, douche
Voorzieningen
alarminstallatie, balansventilatie, dakraam, mechanische ventilatie, natuurlijke ventilatie, rookkanaal, tv kabel, zonnepanelen, zwembad

Energie

Energielabel
Klasse A
Isolatie
dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, dubbel glas, volledig geïsoleerd, HR-glas
Soort verwarming
c.v.-ketel, hete lucht verwarming, vloerverwarming gedeeltelijk
Warm water
c.v.-ketel, zonneboiler
Type ketel
NEFIT PROLINE
Bouwjaar ketel
2001
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Nijkerk
Sectie
G
Perceel
4537
Oppervlakte
4080 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
 
 
Gemeente
Nijkerk
Sectie
G
Perceel
6559
Oppervlakte
2660 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen, open ligging, vrij uitzicht
Tuintype
patio/atrium
Tuin
Fraai aangelegd, noord, 12 x 50 m
Oppervlakte
600 m²
Bereikbaar via achterom
ja

Garage

Soort garage
vrijstaand steen
Capaciteit
2
Voorzieningen
voorzien van verwarming, voorzien van elektra, voorzien van water

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
op eigen terrein

Foto's

Kaart Laakweg 78 Nijkerkerveen

naar Laakweg 78 Nijkerkerveen
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand